מים וציד המכשפות: על אמונות הקשורות במים | אורגניקזון
הוכחת פשע או חפות מכשפים בימי הביניים הייתה פשוטה – קושרים את החשודים בחבל וזורקים אותם לנהר. אם החשודים מכשפים אז המים ידחו אותם והם יצופו, אך אם החשודים טבעו אז צריך לנסות להציל אותם כי הם חפים מפשע (בתקווה שיספיקו להינצל) – למה ? מאיפה? התשובה נמצאת בנצרות.
בנצרות המים מסמלים ניקיון ומרחיקים טומאה, כך שהאמונה היא שמכשפות לא אוהבות מים וההיפך. אמונה זו באה לידי ביטוי בציד המכשפות בימי הביניים ואצל דורותי בסיפור הקוסם מארץ עוץ.
כאשר 70% ממשקלנו הם מים והמים נחוצים לאדם ובלעדיהם אין חיים, אין פלא שכבר בימי קדם הבינו את חשיבותם וזו יצרה אמונות ומצוות בדתות השונות הקשורות למים לטוב ולרע.
חשיבות המים מזוהה כניקוי פיסי, אך מעבר לרחיצת הגוף מייחסים למים סגולות של מטהרי נפש. לדוגמא: ביהדות קיימים מנהגים רבים הקשורים לטיהור על-ידי מים: נטילת ידיים, הגעלת כלים, טבילה במקווה ועוד. באיסלאם, קיים מנהג רחצה לפני כל אחת מחמש התפילות היומיות ובנצרות קיימת מצוות ההטבלה והתזה של מים מקודשים.
מה עם ההינדים? להינדים יש את הגנגס שהוא נהר קדוש.
הגנגס הינו נהר גדול ומרהיב, הטקסים שמבצעים בנהר הם צבעוניים ומקסימים בפשטותם. ההודים משתמשים בנהר לרחצה גופנית, רחיצת כלים, כביסה ועד לשריפת המתים ופיזור האפר והכול בשם טיהור הגוף והנפש.
עד כאן המים הוזכרו לטובה, לרוב, אך כשנחזור למקורות נמצא שהמים הוזכרו גם כאמצעי עונש. לדוגמא: במיתולוגיה היוונית קיימים אלי מים ולהם יכולות להענקת מתנות או סערות בים.
סיפור המבול שעל-ידי מים הביא הרס וחורבן ואפילו בשבטים האפריקאיים נהגו להתפלל את תפילת הגשם, שמטרתה היא תפילה לכוח עליון להענקת גשמי ברכה ולא הרס.
הסינים - אי אפשר לדבר על אמונות בלי אזכור של האמונה הסינית.
המים מסמלים בתורת הפנג-שוואי שפע. מקור אמונתם מתבסס בהסתכלות על הטבע: בכל מקום שיש מים, גדלה צמחיה, יש יבול וזה יוצר חיים, ולכן לסינים חשוב להוסיף אלמנט מים נקיים ובתנועה בסביבתם.
הוספת אלמנט מים נעשה ע"י מזרקות, אקווריומים, בריכות דגים ו/או ע"י שילוב של צבעי יסוד המים שהם שחור, כחול כהה, ירוק כהה וסגול כהה בריהוט וכד’.
לסיום, לאחר שסקרנו אמונות , מנהגים וטיפים לחיים טובים יותר ולמיזוג הנפש שלנו עם המים, יש להזכיר את האמונות הקשורות לימאים.
המדהים באמונות הימאים הן שכולן ככולן זהות לכל הימאים באשר יהיו ומכל נמל בעולם שממנו יצאו.
הכלל החשוב ביותר הוא איסור השריקה בהיותך על כלי שיט – שריקה יכולה לעצבן ו/או לפגוע בפוסידון, אל הים, שיחשוב שמנסים להתחיל עם אהובתו וישלח סערה לספינה.
כללי ימאים נוספים: איסור כניסת אישה לחדר מכונות, לא ישנים עם הרגליים לכיוון ההפלגה, לא משנים שם של ספינה ועוד.
כולנו יכולים ללמוד משהו מהשפה המשותפת של הימאים…